Behandling

Parodontitis

Parodontitis/parodontose er en af de mest hyppige sygdomme i den danske befolkning. Selvom op mod halvdelen af den danske befolkning over 50 år i større eller mindre grad er ramt af parodontitis, kan sygdommen være tabubelagt. Dette kan skyldes at symptomerne på alvorlig parodontitis bl.a. er dårlig ånde, løse, tabte og lange tænder, samt tænder der flytter sig. Symptomer der kan give problemer både kosmetisk og socialt. Derfor har det en meget stor prioritet hos Aarhus Tandcenter at behandle parodontitis og opdage sygdommen på et tidligt tidspunkt.

For nørden

Ved parodontitis forstås, at bakterier (plak) og tandsten dannes på tandrødderne under tandkødskanten. Dette giver i første omgang tandkødsbetændelse/blødende tandkød, herefter fordybede tandkødslommer og nedbrydning af kæbeknoglen omkring tanden. Blødende eller ømt tandkød kan være de første symptomer herpå, men ofte forløber sygdommen uden smerter eller symptomer, og det er din tandlæge eller tandplejer, der finder sygdommen.

En parodontitisbehandling strækker sig over flere besøg. Behandlingen starter med registrering af hvilke tænder, der har fordybede tandkødslommer, blottede tandhalse, hvor der sidder bakteriebelægninger, og hvor det bløder. Dette gøres for at få overblik over sygdommens fremskredenhed og for at kunne monitorere sygdommen fremadrettet. Ved udtalt parodontitis røntgenfotograferes tænderne for at se mængden af det resterende kæbeben omkring tænderne. Alle tænder og rødder renses helt rene for plak og tandsten (i sjældne tilfælde under antibiotika-dække). Der instrueres i optimal forebyggende hjemmehygiejne, så det undgås at bakterierne reetableres på rodoverfladen. Ved de efterfølgende besøg måles tandkødslommerne og eventuelle bakteriebelægninger/tandsten fjernes. Hvis du responderer godt på behandlingen og selv er flittig med hjemmehygiejnen, vil du efter parodontitis-behandlingen typisk indkaldes til tre-seks måneders vedligeholdelseskontroller, så vi sikrer, at din situation er stabil. Hvis effekten af behandlingen er god, men tandkødslommerne i udgangspunktet er meget dybe, kan yderligere behandlingstiltag være nødvendige, eksempelvis i form af en parodontitisoperation.

Hvis ikke effekten af behandlinger er som ønsket, gentages instruktionen i god mundhygiejne, og tænderne renses igen, dette gentages indtil effekten er optimal. Behandlingen af parodontitis er i stor grad afhængig af tandlægen/tandplejerens indsats, men i lige så høj grad afhængig af patientens indsats med tandbørsten og mellemrumsbørster.

Afhængigt af hvor omfattende din parodontitis er, tager behandlingen typisk mellem en halv og halvanden time, og flere besøg af varierende længde kan være påkrævet.

Tandlæger og tandplejere laver i fællesskab den indledende undersøgelse, hvorefter tandplejeren overtager den videre behandling med rensning, instruktion og opfølgning. Resultatet evalueres sammen med tandlægerne.

Formålet med behandlingen er at genskabe et sundt tandkød, der sidder stramt til tænderne, ikke bløder og ikke har dybe tandkødslommer. Dermed sikrer vi, at du bevarer dine egne faste tænder længst muligt, så de ikke bliver løse og falder ud. Parodontitisbakterierne kan desuden give dårlig ånde – dette reduceres, når sygdommen behandles. Som sidegevinst viser undersøgelserne, at du har mindre risiko for hjerte- og karsygdomme, når du ikke har parodontitis. Parodontitisbakterierne har nemlig adgang til blodbanen og kan medføre øget risiko for eksempelvis blodpropper. Parodontitis har sammenhæng med flere andre sygdomme som diabetes, leddegigt, stofskiftesygdomme, inflammatorisk tarmsygdom og Alzheimers.

En parodontitisbehandling er vigtig for at bevare dine tænder og dermed tyggefunktionen samt bevare et smukt smil, da tænderne ellers på et tidspunkt ville falde ud, hvis sygdommen lades ubehandlet. Alternativet til behandlingen er at fjerne tænderne og derefter at behandle med proteser eller broer.

Du har særlig risiko for at udvikle parodontitis, hvis du:

  • Ryger
  • Er arveligt disponeret
  • Har dårlig mundhygiejne
  • Har systemiske sygdomme, fx diabetes
  • Har nedsat immunforsvar
  • Lider af stress

Book din tid hos os allerede i dag

BOOK DIN FØRSTE TID
ELLER RING: +45 86 19 17 11

4 klinikker fordelt i hele Aarhus

Vi er altid at finde et sted nær dig.