Behandling

Fyldning

Plast er et enestående materiale til at restaurere tænderne med. Plast kan bearbejdes, så det til fulde ligner naturlig tand. I dag kan vi løse mange problemer med plast, der tidligere kun kunne løses ved at behandle tanden med en krone – og selvfølgelig er behandlingen smertefri.

Vi anvender kun plast fyldninger. Sølvfyldninger har siden 2008 ikke været tilladt som fyldningsmateriale.

At fremstille fyldninger af den bedste kvalitet er en æressag. Vi kan ikke overgå naturen selv, men vi kan efterligne den så meget som muligt, i det dette giver optimal form og dermed også optimal funktion. Vi bruger kun materialer, der er undersøgt grundigt og har vist gode resultater i langtidsundersøgelser. Vi har udviklet vores arbejdsmetoder gennem en lang årrække og har lang erfaring med holdbare resultater. At lave et godt håndværk tager tid og der er mange trin i at lave en plastfyldning. Generelt tager det mellem 20-60 min. pr. tand.

Tiden varierer alt efter sværhedsgraden – En god fyldning tager den tid en god fyldning skal tage!

For nørden

Der er grundlæggende 6 årsager til at lave en plastfyldning:

  • Caries (huller i tænderne).
  • Genopbygning af knækkede tænder.
  • Infraktioner eller mikro-revner der giver smerter eller øger risikoen for, at tanden knækker.
  • Blottede/lange tandhalse. Halsene kommer typisk til syne, hvis tænderne er børstet forkert/for hårdt, hvorved tandkødet børstes ned af roden. Fyldningerne anbringes i disse tilfælde af kosmetiske grunde, for at forebygge yderligere slid eller for at nedsætte følsomheden i tanden. Alternativ til dette er gingivoplastik.
  • Kosmetik: For at lukke mellemrum mellem fortænder eller udskifte sølvfyldninger -mulighederne er mange
  • Genopbygning af nedslidte tænder/tandsæt.

At lave gode fyldninger er meget teknisk krævende og selv de mindste detaljer har betydning for fyldningens holdbarhed. Derfor bruger alle vores tandlæger lupbriller. I nogle tilfælde påsættes en membran om tanden ( kaldes en kofferdam) mens behandlingen foretages for at tandlægen har et bedre arbejdsfelt.

Uanset årsagen til fyldningen skal tanden rengøres, så overfladen er ren og sund. Vi arbejder så skånsomt som muligt og stræber efter at fjerne så lidt raskt tandvæv som muligt. For at finde den præcise grænse til det raske væv bruges føleinstrumenter, der fremkalder den karakteristisk skrabe lyd og der kan ligeledes anvendes farveindikator for kontrol.

For at muliggøre præcisionsarbejdet anvendes flere forskellige boremaskiner, hvoraf de fleste køles med vand. Vand og tandstøv suges væk af klinikassistenten.

Inden plasten lægges i tanden laves en form, der sikrer at fyldningen får den rette udformning.  Det er vigtigt, at der ikke kommer fugt til plasten, mens fyldningsarbejdet udføres, da fyldningens holdbarhed herved forringes. Deraf behovet for de kære vatruller.

Plasten limes ind til tanden med en “lim” der påføres i tre faser. Først bruges en rengørende gel på emaljen (det yderste lag på tanden). Denne skylles væk, og tanden pustes helt tør. Herefter behandles tandbenet (dentinen) og slutteligt behandles hele tanden med adhæsiv/lim. Det hærder ved brug af blåt lys.

Plasten påføres nu tanden i flere lag. Dette for at spændingsudligne samt for optimalt farvespil. Plasten hærdes også med blåt lys. Lyslamperne tjekkes ugentligt med måleudstyr, så det sikres, at de har den korrekte intensitet og effekt.

Når tanden er fyldt op, fjernes formen og herefter pudses fyldningen til, så tanden får en så optimal form som muligt. Det kontrolleres desuden at sammenbiddet er korrekt, at tanden ligger godt op mod nabotanden og slutter tæt i alle kanter og at farven passer .

Tandens højde er vigtig for dig, for at din bidhøjde over årene ikke sænkes. Det kan være svært at mærke efter en længere tandbehandling om sammenbiddet føles korrekt. Vi laver hellere tanden lidt for høj end for lav. Derfor kan det nogle gange være nødvendigt at få fyldningens højde finjusteret dagen efter- dette er selvfølgelig inklusiv i behandlingen.

Hvis der under behandlingen laves fund, der kan påvirke tanden efterfølgende eksempelvis en revne eller at et hul ligger meget tæt på nerven, vil du når behandlingen er afsluttet bliver informeret om hvad det betyder for tanden på kort og lang sigt.


Læs om Peters nye fyldning her

I Aarhus Tandcenter fik jeg skiftet en ældre amalgan fyldning med en plast fyldning. Den ældre fyldning passede ikke rigtig i tanden mere, hvorfor det var nødvendigt at skifte den. Både resultatet og selve behandlingen, som tandlæge Michael Kristensen gennemførte, er jeg godt tilfreds med. Michael virker rolig og professionel som tandlæge.  Han forklarer roligt og med stor faglighed, hvad der skal ske og hvorfor. Samtidigt orienterer han også i løbet af behandlingen, hvad han konkret foretager sig, så du hele tiden ved, hvad der sker, mens du ligger i behandlingsstolen. Det virker rigtig fint for mig.

Før

Efter

Generelt er jeg godt tilfreds med at have tandlæge i Aarhus Tandcenter. Der en behagelig atmosfære, de ansatte er altid smilende, meget venlige og kender dig ved navn, efter du er kommet der nogle få gange. Jeg oplever som regel, at jeg hurtigt kan komme til, og at der ikke er lang ventetid.

Jeg kan hermed varmt anbefale tandlæge Michael Kristensen og hans tand team, både generelt og i forhold til at få lavet en fyldning.


Book din tid hos os allerede i dag

BOOK en TID
ELLER RING: +45 86 19 17 11