Behandling

Rodspidsoperation

Efter rodbehandlingen af en tand vil der i cirka 10-20% af tilfældene alligevel kunne udvikles betændelse omkring rodspidsen. Dette kan skyldes bakterier, der har overlevet i rodspidsen eller uden for rodspidsen. Det kan også skyldes små revner i roden, hvor bakterier fra mundhulen har adgang til roden. I disse tilfælde må der foretages en rodspidsoperation for at fjerne den kroniske betændelse.

Hvordan foregår behandlingen?

  • Behandlingen udføres meget skånsomt og smertefrit
  • Under lokalbedøvelse foldes tandkødet væk fra rodspidsen
  • Rodspidsen fjernes og betændelsen skrabes ud. Roden undersøges for revner, hvor bakterier kan risikere at komme ind igen. Såfremt roden er revnet eller flækket, kan tanden desværre ikke reddes og må fjernes
  • Hvis roden er uden revner, lukkes den med en fyldning på rodspidsen, og tandkødet sys efterfølgende fint på plads

Afhængigt af antallet og beliggenheden af rødderne tager operationen mellem ½ og 1 time. Prognosen for en rodspidsoperation ligger på cirka 70% der heler og 30% der ikke heler. Dette skyldes, at der kan være revner på bagsiden af roden, som vi ikke kan se under operationen. Efter operationer i mundhulen er der forskellige forholdsholdregler, som vi anbefaler, du følger.

Efter operationer i mundhulen er der forskellige forholdsholdregler, som vi anbefaler, du følger, da de hjælper dig til at komme igennem behandlingen med så få gener som muligt.

Hvem laver behandlingen?

Tandlæge Michael Kristensen foretager disse kirurgiske indgreb på klinikken.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

En rodspidsoperation er sidste mulighed for at bevare en rodbehandlet tand, hvis der fortsat er betændelse ved roden. Operationen muliggør, at der sker heling omkring roden i kæben.

Hvorfor er behandlingen vigtig?

Rodspidsoperation: Hvis ikke vi fjerner rodspidsen og får renset området for bakterier, vil der være stor risiko for bakteriel spredning til resten af kroppen. I sidste ende risikerer du at miste din tand. Dette svækker dit tandsæt og kan føre til forskydninger af dine øvrige tænder. Samtidig vil det have en indflydelse på, hvordan du tygger, snakker og smiler, hvilket igen vil have en effekt på din livskvalitet. Eneste alternativ er tandudtrækning, og tanden kan efterfølgende erstattes med et tandimplantat, en tandbro eller en protese.


Book din tid hos os allerede i dag

BOOK en TID
ELLER RING: +45 86 19 17 11