Behandling

Rodbehandling tandlæge i Århus

Rodbehandlingen er en behandling, der redder tænder ved at fjerne betændelse i tanden og i kæbeknoglen. En rodbehandling kan være en overvældende omgang, men hos Aarhus tandcenter kan du føle dig helt tryg! Vi har tandlæger med særlig stor ekspertise inden for rodbehandlinger, samt det bedste, mest effektive og skånsomme udstyr - så du modtager den mest optimale og smertefrie behandling. Oftest kan vi færdiggøre rodbehandlingen af 1 omgang.

Betændelse i tand

En rodbehandling kan være den sidste løsning, når det kommer til at redde din tand.

Er der gået betændelse i en tand, betyder det, at tandens nerve er blevet generet af bakterier, som lige så stille er begyndt at nedbryde nerven. Når det sker, vil nogen opleve store smerter, mens andre ikke mærker det.  

Dog er det vigtigt at få behandlet en betændt tand, da der ellers kan ske alvorlige følgeskader i munden som fx tanden mistes eller kæbeknoglen nedbrydes.

Betændelse i tandrod

Når man har betændelse i en tand, vil det altså også sige, at man har betændelse i og omkring tandroden. Dette kommer sig af, at nerven i tanden primært befinder sig i rødderne, mens den strækker sig op i kronen – det er individuelt hvor langt op i kronen nerven strækker sig (det kan kun anvises ved røntgenbilleder).

Altså er betændelse i en tand og tandroden det samme og må behandles på samme måde - gennem rodbehandling.

Rodspidsbetændelse

Hvis en betændelse i en tand/rodbetændelse ikke behandles, er der risiko for at det kan udvikle sig til rodspidsbetændelse, hvor bakterierne trænger ud i vævet omkring spidsen af tandens rod, som sidder helt nede i knogle. Dette kan forårsage at der kommer betændelsestilstand i den omkringlæggende knogle.

Skulle der opstå betændelse omkring knoglen, så sker der en gradvis nedbrydning af knoglen, men ved succesfuld rodbehandling, vil knoglen hele igen.

Hvorfor rodbehandling?

Der kan være flere årsager til at man har fået betændelse i tanden og dermed har behov for en rodbehandling.  

  • Ofte skyldes betændelsen i tanden et stort cariesangreb i tanden; altså et hul i tanden, som har vokset sig så stort, at bakterier har fået fri adgang til tandens nerve, hvor der skabes infektion.
  • Betændelsen kan også skyldes, at en krone eller fyldning ligger for tæt på tandens nerve, og derved generer. Dette kan medføre, at nerven dør, og det døde nervevæv invaderes af bakterier, som skaber betændelsestilstand i tanden.
  • En tandskade kan også være årsag til betændelsen i tanden. Altså hvis tanden har fået et hårdt slag, er revnet eller knækket, så kan bakterierne trænge ind til nerven og skabe betændelsestilstand.
  • Slidte tænder kan også være årsag til at der opstår betændelse i tanden. Dette ses ofte hos ældre mennesker, men kan også forekomme hos unge, som skære tænder og indtager meget syreholdig mad og drikke. Betændelsen kan altså opstå fordi sliddet på tænderne bliver så udtalt, at nerven bliver blottet og bakterierne får adgang.

Hvordan foregår rodbehandling?

Rodbehandling er en behandlingsmetode til fjernelse af betændelse i tanden, så du stadig kan beholde din tand.

En rodbehandling foregår under lokalbedøvelse. Så inden behandlingen går i gang, vil tandlægen sørge for at du er helt bedøvet i det pågældende område.

Når man rodbehandler, åbner tandlægen først tanden op fra oven i tandens krone, så der er adgang til tandens nerve. Derefter lokaliseres og udrenses alle tandens kanaler for betændt væv, og der fyldes op med naturgummi. Når tandlægen er tilfreds med resultatet, lukkes tanden af med en plastfyldning, så tandens indre igen er lukket helt af fra omverdenen og bakterierne er ude.

For nemmere og i højere grad at sikre sig adgang til alle kanalerne i tanden anvender vi mikroskop, da dette forbedrer tandlægens syn markant og tandlægen kan dermed bedre lokalisere kanalerne. Dette er også med til at højne succesraten.

Smerter ved rodbehandling

Det skal IKKE gøre ondt at få lavet en rodbehandling ved Aarhus Tandcenter!

Hos os tager vi os den tid, der skal til, for at bedøvelsen virker, inden vi går i gang med behandlingen. Også selv hvis din tand er meget betændt bør du ikke bekymre dig – vi er meget professionelle på dette område!  

Vi ønsker ikke, at du oplever smerter i forbindelse med behandlingen, så vi tager os god tid og bruger selvfølgelig den nødvendige mængde bedøvelse, så du bliver bedøvet tilstrækkeligt.

Død tand

Mange forbinder en rodbehandling med en “død tand”, da man ved en rodbehandling går ind og fjerner nerven og dermed blodtilførslen, hvorefter hulrummet fyldes med naturgummi - altså er tanden død, og kan desværre ikke genoplives.

En død tand vil med tiden blive svagere/mindre holdbar, da der ikke længere er blodtilførsel til tanden. Det kan på sigt resultere i skader som fx at tanden knækker - altså er det en god ide at iklæde en død/rodbehandlet tand en ny tandkrone enten i porcelæn, plastik eller guld.

Læs mere om tandkroner her

Undgå rodbehandling

Det er ikke rigtigt muligt at undgå rodbehandlingen, hvis der allerede er kommet betændelse i tanden, og du stadigt ønsker at beholde din egen tand.

Det eneste effektive værktøj du har for at undgå en rodbehandling er at komme til regelmæssige tandeftersyn, da det er her tandlægen/tandplejeren vil opdage, hvis der er en udsat tand eller et hul på vej.

Alternativet til en rodbehandling på en betændt tand vil være tandudtrækning.

Mislykket rodbehandling

Det sker en enkelt gang i mellem at en rodbehandling mislykkedes.  

Men hos Aarhus tandcenter er du altså rigtig godt stillet, da vi benytter det bedste udstyr samt har særligt uddannede tandlæger inden for rodbehandling til at udføre behandlingen. Vores rodbehandlingstandlæger laver ikke meget andet end rodbehandlinger, og selv de mest komplicerede rodbehandlinger kan lykkedes.

Altså sørger vi for, at du får de bedste forudsætninger for, at rodbehandlingen lykkedes første gang.

Pris på en rodbehandling

Prisen for en rodbehandling er meget svingende, da det afhænger af sværhedsgraden, tandens størrelse samt røddernes placering - og dermed er helt individuelt.

Men da behandlingen er af højere sværhedsgrad og kræver en del tid, kan man forvente at behandlingens pris ligger et sted omkring 6.000 - 9.500 kr. Se prislisten her

Krone på gammel rodbehandlet tand

En gammel rodbehandlet tand kan stadig få en ny krone på, så længe tanden stadig har nok tandsubstans, som kronen kan sættes på. Altså kan tanden godt være knækket, men så længe den ikke er knækket for langt ned under tandkødet, vil man stadig kunne påføre den gamle rodbehandlede tand en krone.

Vi vil altid anbefale at få sat en krone på hurtigst muligt efter en rodbehandling, da rodbehandlede tænder bliver svagere med tiden, og der er altså større risiko for, at de knækker.

Rodbehandling eller tandudtræk?

Alternativet til en rodbehandling vil være tandudtrækning, da tanden ellers ikke står til at redde.  

Der kan også være andre faktorer, som kan gøre, at det i sidste ende bliver dig anbefalet at få tanden trukket ud i stedet for rodbehandlet. Det kan fx være hvis tandroden har en revne, og tanden dermed ikke står til at redde gennem rodbehandling.

Står tanden ikke til at redde, og må trækkes ud – kan du efterfølgende undersøge dine muligheder for fx et tandimplantat eller en protese til at erstatte den manglende tand.

Gør det ondt efter rodbehandling?

Som udgangspunkt skal det ikke gøre decideret ondt efter en rodbehandling, men det kan godt være ømt fra området både fra tanden og endda fra kæben. Dette skyldes den betændelses tilstand, som befandt sig i tanden og roden, men det kan også skyldes det store arbejde, som er blevet udført ved tandens krone ved rodbehandlingen.

Oplever du en smule ømhed fra området efter en rodbehandling, bør du lige give det lidt tid til at falde helt på plads. Hvis du efter ca. 14 dage stadig mærker en ømhed, så vil vi gerne høre fra dig!

Oplever du dog mod forventning decideret smerte fra den rodbehandlede tand eller i kæben, så bør du kontakte os med det samme! Det er altså ikke hensigten, at du skal døje med store smerter efterfølgende, når rodbehandlingen er fuldført.

Hvorfor vælge Aarhus Tandcenter, når du skal have lavet en rodbehandling?

En rodbehandling er en kompliceret behandling og kan være en overvældende omgang, men hos Aarhus tandcenter kan du føle dig helt tryg! Vi har tandlæger med særlig stor ekspertise inden for rodbehandlinger, samt det bedste, mest effektive og skånsomme udstyr - så du modtager den mest optimale og smertefrie behandling.

Altså sørger vi for, at du får de bedste forudsætninger for at rodbehandlingen lykkes første gang.

Dertil skal du vide, at vi gør alt, hvad vi kan for at redde din tand, inden vi når ud i at skulle udføre en rodbehandling. I første halvdel af 2023 udførte alle 4 klinikker af Aarhus Tandcenter 49% færre rodbehandlinger end landsgennemsnittet i Danmark.  

bestil din tid til eftersyn i dag, hvis du også ønsker et sundt smil – du og dine tænder er altid i centrum hos os!

Find din klinik her


Book din tid hos os allerede i dag

BOOK en TID
ELLER RING: +45 86 19 17 11
No items found.