Behandling

Tandblegning i Århus

Det er helt normalt, at tænderne med alderen bliver mere gullige i farven. Hvis du føler, at tænderne har ændret farve i en grad, der er generende for dig, kan der foretages en blegning, og i langt de fleste tilfælde vil års forbrug af kaffe, rødvin og andre misfarvende fødevarer kunne fjernes.

Hvad er tandblegning?

Ved en tandblegning lysnes tænderne. Det varierer fra person til person hvor meget tænderne lysnes, men typisk vil det være 1 –2 nuancer, alt efter hvor godt tænderne reagerer på blegningen.  

Inden en blegning snakker vi naturligvis om, hvilke forventninger vi sammen kan have til resultatet, så du er godt informeret inden behandlingens start.

Hvordan får man hvide tænder?

Det aktive stof under en blegning er brintoverilte (hydrogenperoxid). Brintoverilten er naturligvis i en koncentration, der ikke skader dine tænder. I den type blegning vi bruger på klinikken, er der i blandet en komponent, som danner et beskyttende lag på tænderne, og dermed nedsætter risikoen for følsomme tænder under og efter blegningen.

Hvad er fordelen ved at få bleget hos tandlægen?

Godkendte blegningsprodukter, som kan købes i håndkøb, indeholder i Danmark ikke en særligt høj koncentration af blegningsmidlet, hvilket gør, at du typisk ikke vil kunne se en væsentlig forskel på dine tænder efter brug af disse. På klinikken kan vi under betryggende forhold bruge en højere koncentration, og derved opnå et bedre resultat. Man kan i udlandet købe blegemidler med høj koncentration af hydrogenperoxid– og under ikke kontrollerede behandlinger, ses der ofte skade på emaljen efter blegning.

Hvordan foregår tandblegning hos tandlægen?

Aarhus Tandcenter tilbyder 2 typer af blegning: Klinikblegning og hjemmeblegning.  

Hvordan foregår klinikblegning?

Klinikblegningen foretages på klinikken under opsyn.

Oftest kræver klinik blegning kun et besøg - enkelte gange deler vi det op i to. Ved behandlingens start tages der billeder af dine tænder og tandens nuværende farve måles. Vi snakker om, hvad du kan forvente af resultat i forbindelse med blegningen. Der tages desuden aftryk af dine tænder - hvorfra der fremstilles en skinne der passer præcist til dine tænder.  

Da en blegning tager ca. 2 timer, sikrer vi os, at du ligger godt i stolen. Hvis du ønsker det, kan du få et tæppe over benene og på nogle af klinikkerne, vil det være muligt at se film på faldskærme i loftet. Du er også meget velkommen til at medtage egne hørebøffer, så du kan lytte til din yndlingsmusik/lydbog. Først når du ligger godt, går vi i gang med behandlingen.  

Når blegningen påbegyndes får du en kindholder sat ind, som skal hjælpe med at holde munden åben og kinderne væk fra blegemidlet under blegeforløbet. Der er desuden brug for vat, der skal hjælpe med at holde tørt. Dit tandkød vil blive dækket til, så det er godt beskyttet mod blegegelen. Derefter pålægges blegegel på dine tænder - blegegelen aktiveres herefter med et ultraviolet lys, der aktiverer gelen. Dette gentages op til 4 gange af 15 min.

Når du er færdig med blegningen på klinikken, får du udleveret dine skinner. Det giver dig mulighed for at blege tænderne yderligere derhjemme, hvis vi vurderer at det er muligt. Du vil få udleveret blegegel til ca. 6 ganges hjemmeblegning, som du kan bruge efter behov.

Hvordan foregår tandblegning hjemme?

Hjemmeblegningen kan være dagsblegning eller natblegning.

Hvis du foretrækker ikke at skulle ligge så længe i tandlægestolen eller det bare passer bedre ind i dit liv at foretage blegningen selv derhjemme, er det også muligt.  

Ved første besøg tages der aftryk af dine tænder, for at vi kan fremstille blegeskinner, der passer præcist til dig. Du vil desuden modtage grundig instruktion i, hvordan du skal gøre, når du bleger derhjemme. Der tages fotos af tænderne og laves farvebestemmelse af din nuværende tandfarve, og vi snakker om, hvilke forventninger der er til blegeresultatet.  

Ved andet besøg for du udleveret skinnerne samt blegegel til ca. 18 gange. Du kan selv bestemme om du vil blege en eller to gange om dagen. Du skal blege tænderne i 30 - 40 min. per gang. Vi laver en kontrol efter 14 dage, for at se om forløbet går som ønsket. Derefter kan det være, at du skal forsætte hjemmeblegningen yderligere for at opnå det ønskede resultat.  

Det er en god ide at lave en rutine for blegningsprocessen. Det kan være når på dagen, det passer dig. Det vigtige er at:

- Tænderne skal være børstet helt rene inden gel og skinner sættes ind.  

- Du kan holde dig helt i ro, mens du har skinnerne på  

- Du er påpasselig med ikke at overfylde skinnerne så tandkødet ikke bliver irriteret.

- Blegegelen skal være på tænderne ikke på tandkødet.

Hvad skal du være opmærksom på inden opstart af blegning af tænder?

Det er vigtigt at sikre at tænderne er sunde inden en blegning påbegyndes. Er du allerede patient hos os, kan vi hurtigt tage stilling til, om du kan gå i gang med blegningen med det samme. Hvis du endnu ikke er tilknyttet en af vores afdelinger, vil det være nødvendigt at lave en undersøgelse af tænderne inden blegningen kan sættes i gang.

Vi gør opmærksom på, at blegegelen KUN bleger emaljen på tænderne. Det betyder at fyldninger eller porcelænskroner ikke bleges. Derfor kan det efterfølgende være nødvendigt at skifte gamle plast fyldninger og kroner for at opnå et pænt resultat. Det snakker vi om inden behandlingen, og når det er tid til kontrol efter behandlingen, tager vi stilling til, om du har behov for dette. Det er meget individuelt, hvad der er behov for - og det er helt op til dig.  

Har du emalje defekter som fx dental fluorose, kan disse komme til at fremstå meget hvide, specielt lige efter blegningen. Mange gange vil de hvide plette falde lidt tilbage igen i farven, når tænderne hydreres efter blegning.  

Hvor hvide bliver tænderne efter en blegning?

Tændernes farve vurderes ud fra en farveskala. Du kan forvente at tænderne lysnes 1 - 2 nuancer. DVS. Tænderne bliver IKKE kridhvide – en så voldsom farveændring vil kræve porcelæns behandling.

Hvad er den bedste tandblegnings metode?

I Danmark er blegning hos tandlægen i form af enten klinik eller hjemmeblegning den mest effektive og skånsomme behandling på markedet. Tandlæge teamet sikrer, at tænderne er i en tilstand, hvor det er forsvarligt at foretage en blegning. Tandlæge teamet bruger udelukkende godkendte produkter, der sikrer at koncentrationen af brintoverilte ikke skader tænderne, men stadigt har effekt.  

I Aarhus Tandcenter bruger vi bl.a. blegningsprodukter fra Phillips Zoom! Disse produkter indeholder ACP (amorphous calcium phosphate), som medvirker til at tænderne bliver mindre følsomme under og efter blegning, giver emaljebeskyttelse og gør tænderne glattere og mere skinnende.  

Få hvide tænder uden at skade dem

Blegning hos tandlægen er dokumenteret, godkendt og skånsom. Din emalje vil ikke tage skade af behandlingen.  

Er du nervøs eller har spørgsmål til blegningen, kan du altid ringe til os, eller snakke med os om det næste gang, du kommer på klinikken.

Tandblegning med ikke godkendte håndkøbsprodukter kan derimod godt være skadeligt for både tænder og tandkød, hvis det indeholder en for høj koncentration af blegemidlet eller hvis det bruges for hyppigt.

I nogle tilfælde kan håndkøbsprodukter indeholde slibemidler (i stedet for blegemidler) – så de sliber urenheder af i stedet for at afblege dem – Dette kan ikke anbefales.

Tandblegning pris

Prisen for en klinikblegning kan ses på vores prisliste og inkluderer: forundersøgelse, aftryk til skinne, blegning i 2 timer på klinikken, individuel skinne til hjemmeblegning, samt 6 gange blegegel til hjemmeblegning efter behov.

Prisen for hjemmeblegning kan ses på vores prisliste Og inkluderer: forundersøgelse, aftryk og fremstilling af individuel skinne, blegemiddel til 18 gange, samt opfølgende tjek.

Har du allerede skinnen fra tidligere behandling, som stadig passer perfekt til dine tænder, er det også muligt blot at købe blegemidlet. Se prisen på blegeampuller på prislisten.

Hvad skal du være særligt opmærksom på efter tandblegning?

Tidligere var der mange restriktioner på, hvad man måtte efter en blegning. Det produkt vi bruger, Phillips Zoom!, gør at tænderne “ forsegles”, og derfor er der heldigvis ikke længere forbud mod kaffe/the/rødvin efter blegningen.  

Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at du ved klinik- og hjemmeblegning skal afvente med at spise op til 2 timer efter endt blegning- det er tilladt at drikke vand. Dette er for at kroppen selv kan nå at gendanne pellikelen, som kroppen egen beskyttende lag på tænderne. Pellikelen forsvinder under blegningen, men gendannes af kroppen selv i løbet af 2 timer.

Hvordan får man hvide tænder Hurtigt?  

Ved at bestille en klinikblegning hos tandlægen. Bestil tid i dag.

Book din tid hos os allerede i dag

BOOK en TID
ELLER RING: +45 86 19 17 11